İlk ve Acil Yardım Programı

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI

İlk ve Acil Yardım programının amacı nedir?

• Programın temel amacı; Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan, genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir.

İlk ve Acil Yardım Programı 2020-YKS Yerleştirme Sonucuna göre Şuhut Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Taban Puanı kaçtır?

• 311,00’dır.

İlk ve Acil Yardım Programı için açılan kontenjan sayısı kaçtır?

• Her yıl kontenjana göre 40 öğrenci alınması planlanmaktadır.

İlk ve Acil Yardım Programı için uygulamalı derslerin okuldaki imkanları nelerdir?

• Yüksekokulumuz bünyesinde 1 adet 72.60 m2 (20 kişi kapasiteli) öğrenci uygulama sınıfı bulunmaktadır. Programın öğrencileri okulumuz bünyesinde bulunan uygulama sınıfında uygulama derslerini aktif olarak farklı müdahalelere uygun simülasyon maketleri üzerinde gerçekleştirebilmektedir.

İlk ve Acil Yardım programından mezun olanlar hangi unvanı alır?

• “İlk ve Acil Yardım Teknikeri” unvanı alırlar.

İlk ve Acil Yardım programından mezun olmak için gerekli koşullar nelerdir?

• Mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak, 1.sınıf bahar yarıyılı sonunda 30 iş günü yaz stajını yapması gerekmektedir. Derslere devamlılık zorunlu olup, teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam şarttı aranır. Öğrencilerin mezun olabilmesi için 120 AKTS ders kredisini tamamlamaları en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

Programdan mezun olmak için gerekli yaz stajı nerelerde yapılabilmektedir?

• Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve özel hastanelerde yaz stajı uygulamasını yapılabilecektir.

İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olanlar hangi alanlarda istihdam edilmektedir?

• İlk ve Acil Yardım Programı mezunları; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışırlar. Hastanelerin acil servislerinde, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli ve sürücü olarak, 112 merkez ve istasyonlarında, ambulans hizmetlerinde çalışabilmektedirler.

İlk ve Acil Yardım Programı’ndan hangi bölümlere dikey geçiş yapılabilmektedir?

• 2021 DGS Başvuru Klavuzu’na göre; İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olan öğrenciler Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmet lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.